Lindepaviljoen

 HET LINDEPAVILJOEN MET DE GEBEELDHOUWDE LINDEBOOM

info en reservatie :  klik op deze link :  http://www.toerismezoersel.be/lindepaviljoen/welkom

Een 'dagje uit' in Zoersel start u het best in het Lindepaviljoen. Daar kan je op afspraak en met een gids het museum 'de Zoerselse Linde' verkennen.

Een Lindestam van 800 jaar

Zoersel was zeven à acht eeuwen lang 'het dorp onder de Linde'. Huwelijken en doopsels, feesten en begrafenissen, alles gebeurde eeuwenlang onder de kruin van die dorpslinde.

Op 27 april 1974 werd de oude Linde echter geveld. Zoersel was in rouw. Maar de oude Linde kwam terug dankzij de handen van twee kunstenaars. Zij herschiepen de Zoerselse trots tot een nieuw symbool en een geschiedenisboek van Zoersel.

Op de stam beeldhouwde Pol Van Esbroeck zowat vijfentachtig figuren. Een Zoerselse pater, een Zoerselse non, de molenaar, de eerste vrouwelijke burgemeester ... Allen staan ze broederlijk naast elkaar op het zachte lindehout.

Conscience in de Lindetakken

Op de takken verhaalt Mariëtte Coppens in zeven episoden het op en top Zoerselse verhaal van 'De Loteling'. Conscience situeerde dit verhaal in het overbekende Boshuisje in het Zoerselbos, dat overigens als natuurgebied geklasseerd werd.

Jan en Trien, de hoofdfiguren, staan bij de ingang van het museum. Ze zijn ook van de hand van Mariëtte Coppens.

De BIJzaak wordt HOOFDzaak

Tot einde september '21 hebben we ook een mooie tentoonstelling rond imkers en bijen in het Lindepaviljoen. En dit dan zij en met medewerking van de Zoerselse imkers !

Bezoek

Het Lindepaviljoen en dus ook de bijenetentoonstelling is individueel en gratis te bezoeken iedere zaterdag, zondag- en feestdag vanaf het begin van de paasvakantie tot eind september en dit van 13u00 tot 17u00.

Groepsbezoek is mogelijk als de corona-regels het toelaten !

 

Afbeelding: