Deprecated: Required parameter $key follows optional parameter $type in /home/toerismezoersel/public_html/sites/all/modules/context/context.module on line 530

Deprecated: Required parameter $form_state follows optional parameter $input in /home/toerismezoersel/public_html/sites/all/modules/multiupload_filefield_widget/multiupload_filefield_widget.field.inc on line 134
Lindepaviljoen | Toerisme Zoersel

Lindepaviljoen

 HET LINDEPAVILJOEN MET DE GEBEELDHOUWDE LINDEBOOM

info en reservatie :  klik op deze link :  http://www.toerismezoersel.be/lindepaviljoen/welkom

Een 'dagje uit' in Zoersel start u het best in het Lindepaviljoen. Daar kan je op afspraak en met een gids het museum 'de Zoerselse Linde' verkennen.

Een Lindestam van 800 jaar

Zoersel was zeven à acht eeuwen lang 'het dorp onder de Linde'. Huwelijken en doopsels, feesten en begrafenissen, alles gebeurde eeuwenlang onder de kruin van die dorpslinde.

Op 27 april 1974 werd de oude Linde echter geveld. Zoersel was in rouw. Maar de oude Linde kwam terug dankzij de handen van twee kunstenaars. Zij herschiepen de Zoerselse trots tot een nieuw symbool en een geschiedenisboek van Zoersel.

Op de stam beeldhouwde Pol Van Esbroeck zowat vijfentachtig figuren. Een Zoerselse pater, een Zoerselse non, de molenaar, de eerste vrouwelijke burgemeester ... Allen staan ze broederlijk naast elkaar op het zachte lindehout.

Conscience in de Lindetakken

Op de takken verhaalt Mariëtte Coppens in zeven episoden het op en top Zoerselse verhaal van 'De Loteling'. Conscience situeerde dit verhaal in het overbekende Boshuisje in het Zoerselbos, dat overigens als natuurgebied geklasseerd werd.

Jan en Trien, de hoofdfiguren, staan bij de ingang van het museum. Ze zijn ook van de hand van Mariëtte Coppens.