Deprecated: Required parameter $key follows optional parameter $type in /home/toerismezoersel/public_html/sites/all/modules/context/context.module on line 530

Deprecated: Required parameter $form_state follows optional parameter $input in /home/toerismezoersel/public_html/sites/all/modules/multiupload_filefield_widget/multiupload_filefield_widget.field.inc on line 134
Zoerselbos en Bezoekerscentrum | Toerisme Zoersel

Zoerselbos en Bezoekerscentrum

ZOERSELBOS EN HET BEZOEKERSCENTRUM

In het hart van de gemeente ligt het natuurreservaat 'het Zoerselbos'. Een prachtig natuurgebied van meer dan 400 hectaren, dat onvermoede wandel- en fietsmogelijkheden biedt en een bonte afwisseling toont van bossen, beemden en velden. Zeldzame fauna en flora wachten op ontdekking, in een gebied dat het decor vormde voor de Loteling, een weerwolf en de bende van het Zoerselbos uit de boeken van Hendrik Conscience.

Kenmerkend voor het Zoerselbos zijn de vloeibeemden aan de oevers van de Tappelbeek. Vloeibeemden maken deel uit van een Middeleeuws landbouwsysteem dat gedurende eeuwen ontwikkeld, verbeterd en in stand gehouden werd door de Cisterciënzers. Aan de hand van spuien werd het hele gebied in de winter gecontroleerd onder water gezet, als een soort 'natuurlijke' bemesting van de hooilanden. In het Zoerselbos getuigen nog vier - in 1995 gerestaureerde - spuien van dit ingenieus vloeibeemdensysteem. Eén van de spuien ligt vlakbij het Boshuisje en het Bezoekerscentrum.

Het Bezoekerscentrum

Tegenover het welbekende Boshuisje, ligt het Bezoekerscentrum Zoerselbos. Hier leert de bezoeker aan de hand van een permanente tentoonstelling alle facetten van het Zoerselbos kennen. Iedereen die zich wil verdiepen in een bepaald aspect van het bos kan terecht bij het uitgebreid documentatiecentrum. Achter het bezoekerscentrum is een prachtig aangelegde Kempense boerenbloementuin, met meer dan 200 soorten ouderwetse bloemen en sierstruiken.

Voor meer info : klik hier  

Adres
het Bezoekerscentrum
Boshuisweg 2, 2980 Zoersel
T. 03 384 05 12

Openingstijden bezoekerscentrum

Tijdens de kerst-, paas- en zomervakantie: dagelijks van 13 tot 18 uur (behalve op maandag)
in het weekend en op feestdagen van 13 tot 18 uur
Let wel op want tijdens de winterperiode sluiten de deuren reeds om 17 uur!